Policija

42 —

ВЕЈЕ ШТКЕ

Како Енглези заштићавају св0је полисмене противу несрећних случајева на улицама. Може се посигурно рећи, да у Европи нема већег аутомобилског саобраћаја но у Лондону. _ Колико тај колосални саобраћај даје бриге полицији да му осигура брзо и правилно „функционисање, толико исто је њена брига, како у мору од аутомобилских кола да заштити своје органе од могућих несрећних случајева.

Да би то питање практичније решила лондонска полиција је 'у последње доба, променом боје униформе њених органа, постигла једну корисну новину.

Својим полисменима, који одржавају ред на раскрсницама, - и који су дању обучени у униформу црне боје, она је за вечерњу службу направила са свим беле огртаче, како биимн по мраку још из далека били уочљиви шоферима.

На овај начин су постигнути задовољавајући резултати, у потледу смањења несрећних слу-

чајева, који су се до сада дО- |

гађали услед мрака.

У Паризу и Бриселу намерни су такође, да уведу ову новину. .

Акција друштва за спасавање У Загребу у 1923. год — У про-

шлој години друштво за прву помоћ (за спасавање) интервенирало је у 443. изненадни“ разбољевања; у 196 несрећних случајева; у 54 самоубистава и покушаја самоубистава ; у травспортирању 20 лица умно 0болелих; у 1560 других болесника, које је одводло кућама; у 17 случајева је погрешно позвана. У целој прошлој години“ оно је интервенирало у 2348 случајева. |

Криминалитет у Москви. У месецу новембру прошле године било је кривичних дела, по званичном извештају и то; 18 убистава од којих су само за три пронађени кривци; 429 опасних крађа, од којих су за 150 пронађени учиниоци; 1462 обичних крађа од којих је 59 пронађено; 213 тајних продавница алкохола пронађено и по закону кажњено; било је 45 самоубистава а поред тога нађено је 47 лешева људских, за које се није могло да утврди на који су начин умрли.

Криминалитет у Београду, 19 статистич. подацима градског суда за 1923. год. — (Из извештаја инспектора Министарства Правде.) Од прошлог прегледа остало на раду 2612 преджета,