Policija

— 155 —

РАСПИСИ МИНИСТАРСТВА УНУТРАШЊИХ ДЕЛА

О општинским поштама (од 8-1-1924. УБр. 2403;.

Свима Великим жупанима:

Министарство Пошта и Телеграфа актом својим Бр. 4170. од 25-1 1924. године, доставило је следеће:

„Упоредно са организацијом државних пошта, после ослобођења, поверено ми Министарство настојавало је и на увођењу општинских пошта у селима на територији Србије, а правила. о њима проширило је и на територију Јужне Србије и Црне Горе, где је такође постепено отпочела органигација ове тако корисне установе. Споразумно са Вама израђен је и нов правилник о општинским поштама у који су унесене допуне према. садашњим приликама, а које су чиниле празнину у предратним правилницима. Очекивало се тада да ће општинске поште нашем сеоском становништву корисно послужити не само у пословном односу, него још и више у културном погледу.

Међутим, рад на овоме послу није показао жељени резултат. Може се казати: да данас општинске поште не одговарају постављеном им задатку. Готово свакога дана стижу ми жалбе, да општинске поште са пошиљкама које им се поверена отправљање, а још више са оним које им стижу за испоруку рукују врло не савесно. Писма доцкан отправљају, а пошиљке: које им стижу данима задржавају од испоруке примаоцима и повлаче по судници. Новине дају, чак, ин изван суднице на читање ненадлежним лицима која их не врате. Учестали су случајеви да пошиљке у општинским поштама буду и упропашћене било у нарочитој намери, било из крајње немарности: у вршењу службе од стране општинских органа. О овим неуредностима општинских пошта повела се реч и у Народном Представништву, и тражи да се њима једном учини крај. Узроци ових немилих појава леже у томе: што се над радом општинских пошта не врши готово никаква контрола, и ако је она законом и правилима предвиђена.

С тога сам својим потчињеним органима т. ј. управницима; државних пошта наредио, да свима могућим средствима отклањају неуредности код општинских пошта. Али, да би у томе погледу било више успеха, потребно је да и полицијске власти: