Policija

— 156 —

у смислу закона о општинама и правила о општинским поштама врше контролу над радом општинских органа. Општинским председницима и општинским поштарима треба, на првоме месту, саопштити да су дужни, вршити редовну размену пошиљака са реонским државним поштама и да приспеле позшиљске одмах по доласку испоручују примаоцима.

Да би се, дакле, учинио крај злоупотребама и неправилностима код општинских пошта, што наноси штету и државним интересима и угледу наше поштанске установе, а да би општинске поште одговарале намењеном циљу и потребама нашег сеоског становништва, част ми је молити Вас, Госодине Министре, да свима подручним Вам полицијским властима на територији Србије и Црне Горе изволите наредити: да њихови органи приликом обилажења општинских судова по селима, врше увек строгу контролу над радом општинских поштара у смислу закона о општинама и правила о општинским поштама. За вршење ове контроле они могу добити упуте од управника и старешина државних пошта. За сваку неуредност одговорне општинске органе треба узимати на одговор и кажњавати по закону. ;

Сваку жалбу која би им у овом погледу била ма од кога остављена, одмах да узимају у поступак и противу не“редних органа општинских пошта примењују најстроже законске мере, 0 чему желим да увек будем извештен“.

. Предње Вам Министарство доставља да изволите о томе обавестити све подручне Вам полицијске власти ради знања и даљег поступка. О одлукама општинским таксама (од 8-1-1924. год УБр. 3088). зр енерална Дирекција Посредних Пореза актом својим Бр. 1561, од 22. јануара 1924. године, доставља следеће:

„Како многе општине своје одлуке о наплати таксе непосредно достављају на одобрење овој Дирекцији, избегавајући тиме мишљење надзорне власти о умесности овог тражења, то је част Генералној Дирекцији Посредних Пореза замолити то Министарство, да преко полицијских власти изда наређење општинским судовима, да све своје одлуке о наплати таксе