Policija

— 89 —

је од тога. Све случајеве губитка месног права издвојио је, груписао, средио и побројао, — што је на свом месту. Такво набрајање тих случајева могло би навести на мисао да осим тих случајева други не постоје.

И ако би такав закључак на основу правила о тумачењу закона, у другим приликама, био тачан, овде се то не може рећи. У механској Уредби налази се случај који правилник није предвидео. Тако тач. 2. чл. 5 правилника прописује : кад Министарство Грађевина изда план за подизање нових зграда за механе —- мораће се пс томе плану све нове зграде подизати. Међу тим, у правилнику није предвиђено: шта ће бити ако се зграда не подигне по плану. Дакле, каква је СаЗРОН. тач. 2. пом. чл. 5.

Механска Уредба и у том погледу потпунија је. Нормирала је и тај случај. 5 23. прописао је шта ће бити ако се зграда не направи по плану. Ако казна прописана у том пропису не помогне, — долази: губитак месног права.

Тај пропис мора и сада важити, као санкција чл. 5 тач. 2. правилника

В. Из одредаба механске Уредбе види се да може бити:

а) како губитак месног права;

6) тако и привремено затварање механске зграде.

О привременом затварању, које може трајати само годину дана, говори се у 5 24. механске Уредбе. То затварање има карактер казне. Наступа у случајевима: кад сопственик изда под закуп зграду лицу без личног права и то после две изречене казне.

Чл. 14. говори о губитку месног права. 5 24 мех. Ур. напротив регулише случај привременог затварања зграде као казне. Ма да би се и ово могло сматрати као привремени губитак, али како су ово разни случајеви, нарочито што ово нрекидање није вољно, већ принудно, са правним карактером казне, — то ће, свакако, пропис 8 24. прва и друга алинеја механске уредбе важати и сада.

За умесност нашег мишљења налазимо потврде још ну 5 286. казн. зак, от такође предвиђа као КЕЛИ „привремене затварање радње“.