Policija

ЗРАК

а) неупотребу гграде,

6) неупотребу места.

Ова неупотреба у чл. 14. правилника врло незгодно је екваћена и представљена. И у питању губитка месног права остало се опет при оном нетачном схватању, о коме је раније било речи: као да постоје посебна месна права за зграде и за места.

ад-а. Неупотреба зграде.

Двојака је:

а!) Неодпочињање самог рада у њој. Наступа: ако се од дава када је зграда стекла месно право па за три месеца не одпочне у њој са точењем пића. — ара тач. 1. чл. 14.

6') Прекидање већ ошпочетот рада. Може бити:

ај) Вољно — ако се прекине точење пића у овој згради и не настави најдаље за месец дана. — а! 6. тач. 1. чл. 14.

62) Принудно. — Кад се рад прекида из узрока који не зависе од воље сопственика зграде која има месно право, "као нпр.

аз) кад се зграда оправља;

65) кад се поруши и нова зида;

вз) у случају реквизиције од стране власти за чисто војне потребе.

Ово нису једини и искључиви случајеви принудног пре-. кида рада. Наведени су једино ради примера. С тога ту могу доћи и други узроци прекида, као затварање услед судског решења.

Услед прекида рада месно право може се изгубити само онда, кад је прекид вољан. Никако не и код принудног прекида. Наравно, принудно прекидање интересовано лице дужно је доказати: уверењем било надлежних грађанских било војних власти, — какав је кад случај. |

28-6. Неупотреба места. Састоји се у неподизању зграде по добивеном месном плану у року за годину дана од дана добивеног права. Овај рок на основу поднетих планова и мишљења месних грађевинских власти Министарство Унутрашњих Дела може продужити. | Б. У механској Уредби нису покупљени и прегледно набројани узроци губитка месног права, Они су наведени у појединим прописима. Међу тим, чл. 14. правилника одступио