Policija

Е

— 185 —

дентистичких, комунистичких покрета забране извоза валуте, девиза и т. сл. значило би чинити илузорном контролу како финансијску тако и полицијску.

еобично је важан принцип нашег аутономног поступка. о двовласницима, да само они власници пољопривредних земљишта, који иста сами обрађују као пољопривредци, могу уживати двовласничке повластице. Значи: Наша аутономна двовласничка политика жели да у главноме заштити само мали посед. Овај аграрно-заштитни карактер наше аутономне двовласничке политике потпуно је схватљив. Трговци, индустријалци, велики поседници, као економски и културно јаки, имају и средстава, вештине и брзине да без веће штете ликвидирају своју имовину у страној држави, Мали поседник-земљорадник је, међутим, конзервативан; земљу коју има и обрађује познаје и воли; с њоме је срастао и тешко се од ње раставља. Разлог политичког и економског опортунитета диктује иотребу заштите малих поседника, као и потребу да се двовласнички ражим извесно време толерира, како мали поседник не ба био излаган искоришћевању од стране појединих спекуланата.

Не треба никада губити из вида, да је како погранични промет са царанским и полицијским олакшицама, тако истом њему блиски двовласнички режим, увек условљен од општег правца државне политике, која се води на извесном граничном сектору. Двовласнички режим може да буде одлично средство за завојевачким тежњама, а може да буде и резултат политичке слабости, кад се, наиме, мора да трпи да граница буде отворена, па да сумњиви странци под видом двовласника и њихових радника изигравају не само царинско-финансијске прописе него и полицејску и другу контролу, угрожавајући правни поредак, па и безбедност државе. Само један пример: 16. члан нашег аут. двовласног поступка дао је га садашње прилике прилично слободно овлашћење, да двовласник, ради обраде свога имања, може повести собом и извесан број надничара за које је условио само то, да сваки од тих надничара мора имати и собом носити своји личну полицијску легитимацију са овереном фотографијом, па како том одредбом није забрањено ди ти надничари не могу бити изван двовласничке зоне, па ни друге професије осим земљорадничке, питање је да ли кога теба да изненади оригинални фотографски снимак,