Policija

— 240 —

(С тога, ради правилног поступања у извршењу законских прописа из Т.Бр. 100 таксене тарифе Генералној Дирекцији Посредних Пореза је част замолити Министарство Унутрашњих Дела, да изволи о предњем упознати и све подручне јој полицијске власти у земљи“.

Предње Вам Министарство доставља, да изволите са овим упознати све полицијске власти У подручују ради знања и даљег управљања.

Објашњење Генераљне Дирекције Посредних „Пореза о наплати тексе за точење алкохолних пића. (од 26.-Х1-1923 г. Бр. 41.271).

Све кафанске и механске радње морају бити у зградама које имају месно кафанско или механско право и за које је плаћена такса из ТБр. 6! «од раније из ТБр. 61 и 62). Ово важи и за Јужиу Србију, изузимајући оне кафане и механе, које су то право стекле по законима пре 1912 год. или за време окупације од 1915, до 1918 год. Све оне зграде, које нису платиде таксу, или нису добиле право по ранијим законима турским или окупационих власти, морају платити таксу код полицијских власти.

Бифе-и, продавнице ужичких производа (пршутарнице), винарско ракиџијске, деликатесне и остале њима сличне радње, које точе пиће у отвореним или затвореним судовима, не плаћају таксу из ТБр. 61. За право точења сопственици ових морају ммати лично право и платити таксу из ТБ. 62.

Такса из ТБр. 62. мора се платити:

а) код механа и кафана:

1. за месно право из ТБр. 61. ако није плаћена или по ранијим законима право стечено.

2. за право точење пића из ТбБр. 62.

3. за лично право кафемије или механџије по ТБр. 63.

6) код радња из 4. напомене из ТБр: 62.

1. таксе за лично право из ТБр. 63, и

2. такса за право точења пића из ТБр. 62. таксене тарифе.

Држаоци ових радња који до 15. новембра 1923. год. нису имали лично право за точење пића нити су радили у локалима који имају месно право, плаћаће таксу из ТБр. 62. у Србији“ и Црној Гори почев од друге половине 1923 год.

Како ће се наплатити ове таксе прописано је правилницима за ТБр. 61, 63, 64, 65, 66. и 67. од 12. новембра 1923 год.

~ Шо се тиче бакалница (шпецерајских радња) и њима сличвих које уз осталу робу друге врсте продају ликер, рум, коњак и вина у оригиналним затвореним флашама, а те флаше не отварају у радњама нити их пуне, нити истачу у мање судове, такве радње не подлеже такси из ТБр. 62. нити њихови држаоци морају вадити лично право за точење пића из ТБр. 63.