Policija

— 201 —

уз изјаву да ће се тражити екстрадиција или, у хитном случају, ако се ради о једном таквом кривичном делу за које је сигурно да ће уследити и судска потерница и захтев за екстрадицију. У случајезима, пак, кад се тиче поданика који припадају држави којој се захтев упућује, поступиће се тако да ће се е ствари обавестити стране власти како би повеле истрагу на основу свог крив. судског поступка, дакле, упутиће јој се нека врста казнене пријаве.

2) Што се тиче саслушања лица, која су поданици државе којој се захтев упућује, то се примена тога неће на њих вршити, Али ипак могло би сеу таквим случајевима, кад би њихово саслушање уследило на основу казнене пријаве, нослати препис њиховог саслушања.

3. Што се тиче питања које се односи на кућну и личну преметачину, као и на конфисковање појединих предмета, та је питање врло важно и ово би се могло дозволити само онда кад би се ове мере могле предузети не само на основу кривичног судског поступка, који је на снази у држави која захтева већ и на основу крив. суд. пост. који је на снази у држави којој се захтев упућује.

Што се тиче 4—6 тачке ту, мислим, да се не би имало што приметити и ти би се захтеви морали увек испуњавати.

— Наставиће се —

СРЕДСТВА ЗА ИДЕНТИФИКАЦИЈУ.

Дух човека у борби против зла одувек је настојао, да. се свим могућим средствима стане, бар деломично. на пут слободном раду разних индивидуа, који долазе у сукоб са постојећим правом и позитивним законима. 5

Борба, која се у том правцу води, је очајничка. Срества се за постигнуће циља не бирају. Дух, умешност и вештина и са једне и са друге стране саобразују све могуће у своје сврхе, а нарочито технику.

У криминалистици нажалост (као и у опште у полицијским стварима) предњачи зло и преко ноћи се дешава оно, што се до тада мислило да је немогуће.