Policija

= 238 —

познато само толико да се злочинац склонио у некој другој држави, известила би се централа те државе и умолила да писменим путем (расписом) нареди трагање полициским властима у земљи, или да то уради преко централног полициског листа.

Као круна целог овог дела било би образовање једног међународног централног полициског биро-а, коме би се ставиле у задатак следеће дужности:

7: Прикупљање материјала:

1. вођење списка потерница, чији би се потребни подаци вадили:

а) из потерница оштампаних у централним полициским листовима. Да број ових потерница не би био и сувише велики узеле би се у обзир само потернице за оним лицима за која је сигурно, или бар постоји могућност, да су пребегла у иностранство. Ово би се могло остварити на тај начин, што би се у централним полициским листовима поред имена траженог лица ставио један нарочити знак (на пр. „међ.“ји

6) из саопштења о међународним злочинцима.

2. вођење списка разних категорија, албума слика, дактилоскопских отисака, личних и стварних описа и т.дД.

|. Давање потребних обавештења земаљским централама:

Ш. Вођење статистике и спремање годишњег извештаја:

ТУ. Издавање једног међународног полициског листа на овим језицима: чешком, пољском, немачком, енглеском, француском, италијанском и југославенском. Тај би лист требао да излази једанпут недељно са оваквим садржајем:

1) вести о тешким кривичним делима чији су извршиоци остали непезнати, или кад се сумња да је такво дело извршено од међународних злочинаца;

2) интернационалне потернице са сликама;

3) слике и списи међународних злочинаца, чији идентитет још није потпуно утврђен или који су под сумњом да су починили у већем обиму кривична дела на разним местима.

4) саопштења:

а) о важним изменама у особама код криминалних власти;

6) о важним иовинама на криминално-полициском пољу;

в) криминално-знанствена саопштења;

г) друга важна саопштења.