Policija

— 260 —

Сведена на овај појам, и захваљујући резерви неизбежних промена, теорија индустријализација не може, изгледа, изазвати опозицију ни у редовима јавних администрација. У сваком колективном послу потребни су: предвиђање, организација, командовање, координација и контрола. То су универзални принципи опште примене, и с тога може бити дискусија само с моделитетима њиховог остварења.

Али други придају овом појму много шири смисао. Индустријализирати државу, по њима, значи диференцирати њен комплексни задатак на извесви број тачно одређених задатака, и поверити сваки од њих једном социјалном телу типа предузећа. На овај начин добили би се стручни предузимачи за јавне грађевине, војне послове, законодавство и шефови државних фракција, који би, у скупу, формиргли целу државу. Њихов задатак састојао би се у радикалном преображају државне администрације и замењивању строго реглементарних опсервација практичним методама, које теже испитивању факата у сопственом интересу, као што се то чини у индустрији у циљу максималног приноса

Ова друга дефиниција разликује се знатно од прве. Поменуо сам већ колико се, по моме мишљењу, једна таква концепција, која циља на поремећај принципа јавног права, удаљује од појма административне реформе.

Питање је, у осталом, да ли администрација у сваком случају треба да производиг Штар Реглемане, одлуке, записнике, циркуларе, акте2 Једна административна служба, инспирисана жељом за интензивном продукцијом, осуђена је да постане тиранска, и да се сруши, раније или доцније, под, исмевањем или под гневом грађана, Слична теорија систематски пренебрегава продукцију вредности моралног реда, сигурности, која је својствена државној администрацији, више из њене статичке но из њене динамичке акџије. Опасност од. оваквих теорија повећава се кад их конструишу личности, које резоновање замењују осећајем. Може ли се, у времену компресије трошкова, појмити привлачнији програм него што су речи:

индустријализација јавних администрација Индустрија, извор

материјалног богаства; администрација, извор трошкова, некорисан и незгодан багаж, коју продуктивна земља вуче за собом. Учинити државну администрацију продуктивном, организовати

сав са а а ара а се Вече, а ска

на о ивњај