Policija

— 288 —

ђање иступних дела имају наплаћивати таксу само у корист своје касе по ТБр. 370, а не и таксу у корист државе по ТБр. 82. Општински органи, а нарочито деловође, могли би мало ревносније пратити обавештења и одлуке које доносимо у листу, те да се на једну исту ствар не враћамо по неколико пута. Ове у толико пре што је уредништво у последње време претрпано многобројним питањима, којима се траже разна обавештења, 2. Одговор на друго питање налази се У чл. 69. зак. с таксама, и у објашњењу Ген. Дирекције Посредних Пореза, од 22 децембра 1922 г, Бр. 42673, које је публиковано у 3–4 броју Полиције за ову годину (стр, 149), Св, Бр. 913.

МУ.

Суду општине Креначке: Као што је објашњено у Зи 4 броју Полиције за ову

годину (Поуке и обавештења. Х1Х), уверења која отиштински

судови издају на основу личног сазнања (уверења о занимању, владању, сродству, остатку земље, ит.д) не подлеже плаћању државне таксе из Т. Бр. Зи 4. О овоме постоји и званично обја-

шњење Ген. Дирекције Посредних Пореза, од 18. јануара 1922'

год. Бр. 1066, које гласи: „Уверења пак која општински судови издају на основу личног сазнања не подлеже овој такси (реч је о такси из из Т. Бр. 3 и 4), већ је за њих довољна само општинска такса“. Св. Бр. 761.

У.

Суду општине шаљске (срез вучитрнски):

За издавање и преношење сточних пасоша општински судови наплаћују за своју касу таксу по ТБр. 379, а за државну по ТБр. 110.

_ Таксе, које се наплаћују за државу, двојаке су, према томе да ли се издају нови сточни пасоши, или се по већ издатим сточним пасошима врши пренос власништва. У првом случају такса износи: а) за ситну стоку: овце, козе и свиње по 020 дин. дин. од комада; 6) за ждребе, јуне или биволче испод 2 год. старости, као и за магаре и мазгу без обзира на старост, 0:50 дин. по комаду, и в) за коња или рогато мар-

винче старије од две године по 1 дин. по комаду, а у другом

+

| -