Policija

“о

— 291 —

Пошто је у чл. 24 зак. о народним школама казна за изостанак ђака од школе предвиђена само у динарској вредности — по „О'20 дин.“ за сваки изостанак то је апсолутно непотребно — а и противзаконо — претварати ову динарску вредност прво у чаршијске грошеве, а по том ове поново у динарску вредност, и на овај начин произвољно повећавати казну, коју је сам законодавац утврдио. Кад би ово било допуштено, онда би се све казне, изражене у динарској вредности, могле упешостручити на тај начин што би се динари прво претворили у чаршијске грошеве према закону о српским народним новцима, од 10. децембра 1878. год, и ови потом у динаре по чл, 1 уредбе о убрзању рада, а ово би било у очигледној противности са чл. 8. Устава, по коме се казна може установити само законом, и применити једино на дело, за која је закон у напред рекао да ће се том казном казнити.

Св. Бр. 1913.

ТХ.

Суду опшшине заклопачке (срез гтрочански):

Ако деоба утрине, о којој је реч у упућеном питању, није извршена по одобрењу власти у смислу шумске уредбе од 4 априла 1861 год. (са додатком од 12 маја 1862 год.) која је била у важности у времену кад је ова деоба извршена (пре 34 год.) — већ само онако општински, онда деобничари нису задобили својину на додељеним им парцелама, и општина још увек може против њих повести спор за повраћај незаконито отуђене утрине.

По 8. 931 гр. зак. да би неко стекао својину путем з0старелости на општинским, црквеним или државним добрима, потребно је да их без прекида притежава 36 год. ако нема тапије, а 12 год. са тапијом. Св.бБр. 687.

%

Александру Ћолићу, општин. деловођи — Тетово: Према 5 397 одељак | казн. законика, право на накнаду штете, проузроковане иступним делом, застарева по 85 939. трађан. закона, т. ј. за три године. 4%