Policija

ХМТ.

Суду општине косаничке;

1. У Полицији Бр. 1—2 за ову годину (Поуке и обавештења, 1) објашњено је, да се пољске службености, а по 58 27-6 и 309 грађ. суд. пост, сматрају као непроцењиви предмети, и да су општински судови, према овоме, надлежни за суђење о њима без обзира на њихову вредност. —

2. По чл. 13 зак. 0 народним школама, издржавање школа пада на терет школске општине. Села, која не улазе у састав школске општине, не морају, према овоме, плаћати школски прирез, који се уноси'у засебну рубрику буџета општинских расхода (кад је политика општина састављена из више школских општина, или кад у њен састав улазе села која не припадају. ниједној школској општини), и распоређује само на пореске обвезнике дотичне школске општине, процентуално према суми њене непосредне порезе. Св. Бр. 292.

ХУН.

Јовану Лазићу, председнику општине Вел, долске:

По чл. 11 правила г. Министра Правде од 4 фебруара 1874 г. ВБр. 359 (уз 5 471 грађан. суд. пост.) и чл. 97 тач, 4 зак. о општинама, уверења о остатку земље издаје општински суд са шри одборника, а према одлуци опште седнице Касац. Суда, од 5 јануара 1909 год. Бр. 12748, полицијске власти дужне су да потврђују и истинитост садржине ових уверења. Наредба среске власти, према овоме, потпуно је умесна и на закону основана.

ХМ,

Спасоју Мштићу, општин, деловођи — Крепољин:

1.) По чл. 1. закона о сталним бирачким списковима, стални бирачки спискови имали су да буду састављени на бази спискова, по којима су вршени избори народних посланика за уставотворну скупштину. Према томе, а у вези са одредбама чл. 47 закона о буџетским дванагстинама за месеце јули, август и септембар 1923. год, за оцену активног бирачког права меродавне су одредбе закона о избору народних посланика које говоре о томе.