Policija

— 304 —

БЕЛЕШКЕ

0 новој организованој крими“ налној полицији У саксонској. — Ми смо у „Полицеји“ имали прилике већ да изнесемо како је у Саксонској целокупна полицијска служба у земљи, а при томе у првоме реду кри минална — поверена само државним органима, докле је раније била у рукама општинских полицајаца.

Ова новина учињена је још

крајем 1922. године. _ Да би се имала тачна слика ове њихове организације, доносимо у главним линијама како је она изведена, а према подацима г. Др. Палића председника саксонске земаљске криминалне дирекције.

Сва кривична злочина и пре ступна дела код њих, као и сва служба која се односи на сузбијање криминалитета и истра" живање таквих дела, врши се од органа земаљске криминалне дирекције и криминалних власти (комесаријата) распоређених по целсј земљи.

Овим властима стоје на расположењу чиновници кривичних одељака варошких полиција, као и других већих општина где има поред других чиновника и нарочитих криминалних чиновника. Исто тако стоји им на расположењу жандармерија, и

сви извршни органи варошких. и сеоских општина одређени за одржавање реда.

Централна Дирекција се на: лази у Дрезди, и стоји под непосредним надзором Министра Унутр. Дела.

Њена је главна дужност да врши врховни надзор и дирекцију свих криминално- -полиЦИј]ских послова у земљи; да ор' ганизира једнообразност службе целокупне криминалне полиције; да настојава да персонал буде што боље обучен и стручно о способљен; и да у колико је могуће више уреди узајамну везу коју полицијске власти, међусобно и са другим властима, треба да негују.

У дирекцији је сконцентри“ сана целокупна техничка служба за распознавање криваца. Исто тако и целокупна обаве штајна служба за целу земљу, као и потерничка служба свију тражених особа.

Она је централна канцеларија за сузбијање шверца, трговине белим робљем, фалсификатора новчаница, и других.

Што се тиче обавештајне службе, дирекција се у главном занима сузбијањем професионалног криминалитета, сузбијањем путујућих злочинаца, чији су недозвољени учини скопчани