Policija

— 306 —

његовом решењу не приступимо тешко да ћемо моћи зајемчити личну и имовну сигурност у земљи, како је и држава и појединци од нас с правом могу счекивати.

Нови правилник за издавање путних исправа. — Министарство Унутрашњих Дела израдило је нови „Правилник о издавању и визирању путних исправа“, који се знатно разликује од старог, издатог још 1921, год.

Битне измене новог правилника у многоме упрошћавају процедуру добијања пасоша и виза, тако, да ће од сада путујући свет избећи непотребне тешкоће око прибављања пасоша и виза, скопчане често пута са дангубом и трошковима.

У Правилнику издата су упуства властима, надлежним за издавање пасоша, да ове најбрже издају и дау случају недостатка потребних докумената, траже извештаје телефонским или телеграфским путем.

Врло је важна новина за путујући свет увођење перманентне визе, т. ј. визе са роком од 6 месеца, тако да путник може путовати оваком визом 6 месеца, не обнављајући је и не тражећи од власти поновно Визирање за свако путоввње,

За веће друштво, корпорације и т. д. уводе се колективни пасоши, т. ј. заједнички пасош за све чланове, тако да ће се у овоме случају избећи чекање издавања пасоша за сва лица, посебице, као и трошкови, које би изазвали посебни (индивидуални) пасоши.

На захтев молиоца, власт ће бити дужна издавати визе и са назначењем: „за иностранство“, не именујући посебице државе, сем у ивузетним случајевима, када се из буди каквих разлога ограничи путовање у неке државе.

Виза ће се давати за одлазак и повратак.

Сходно изменама у поступку добијања пасоша и виза наших поданика, учиниће се знатне измене и у поступку са визама страних поданика, тако да ће отпасти многе процедуре, које су до сада довољно огтежавале промет странаца: како њЊИихоВ долазак у земљу, тако и њихово кретање по земљи.

Овај нови „Правилник“ ступио је на снагу од 14 априла ове године, када је штампан у „Службеним Новинама“.

Голубови као кријумчари. Претурање робе преко границе, без плаћања одређене царине, стари је посао многих људи, који од тога посла, очекују