Policija

4

питања чисто правног карактера као што је питање надлежности. 5. Зато, да се не би подредила ни административна власт судској ни обратно, а да би се ипак решавање сукоба о надлежности између редовних и гдминистративних судова, односно између судске и административне власти поверило способним и непристрасним правницима, то је најбоље организовати у ту сврху један мешовити суд, састављен од једнаког броја чланова највишег редовног и највишег административног суда.

У Француској је такав мешовити суд био установљен ол 1848,, само што је већ две године касније био укинут. Али пошто услуге овог суда нису могле бити заборављене,5:) он је _ поново установљен законом од 1872. Тај се мешовити суд (типа! аде сопј тзв) састоји од три члана Касационог Суда и три члана Државног Савета, које бирају њихове колеге сваке три године. Ова шесторица бирају још два члана и овима два заменика (обично још два члана Касационог Суда и два члана Државног Савета). Сви заједно бирају већином гласова једног подпредседника, Председник је овако састављеног мешовитог суда министар правде,5%) Из овога изалази да се француски #тбипа! дез сопјиа састоји од једнаког броја представника судске власти и административног судства, јер и сам његов председник, министар правде, има мешовити карактер, пошто је он у исто време и министар правде, дакле хијерархиски предпостављени судијама редовних судова, и председник Државног Савета“) Тиме је француски законодавац од 1872. хтео у том суду да спроведе што бољу равнотежу између две судске власти, редовне и административне,55) „Благодарећи свим тим опрезностима — каже /622 — одлуке суда за служивају велики углед.36)

У неким швајцарским кантонима ишло се још даље с идејом мешовитог суда за решавање сукоба о надлежности, и у исти су ушли покрај представника највишег редовног и највишег

85) Н. Вемћејету, 7гапе, 1001. 82) Нашпоп, Ргес:з, стр. 891. п (2).

85) Слични су мешовити судови за решавање сукоба о вадлежносто били установљени о Саској 1840; у Пруској 1947. и у Баварској 1850.

" 86) Б!ететв, стр. 144,