Policija

— 451 —

„управно-полицијских или грађевинских власти, и не подлеже ничијем одобрењу — коначне су.

При оправци јавних путева народном снагом имају се извршивати само прости радови: чишћење пута од наноса и блата; чишћење м копање канала дуж пута; засађивање васипа багремом и другим дрвећем; осигуравање путева од бујица и брдских потока; вађење, сејање и пренос шљунка дуж пута; пренос камена и туцаника ит, Д. Сви ови послови врше се под непосредном контролом и по упуствима управнополицајских и грађевинских власти, а самоуправне власти дужне су постарати се за алат којим народ не располаже (ручва колица, ћускије, пијуци, маљеви за равбијање камена, решетке за сејање шљунка ит. д. Прост алат (мотика, будак, лопата и Т. д.) мора сваки обвезник собом понети.

Оправка путева у округу има се изводити поступно, један по један. Нако се, без свога пристанка, не може задржати на раду дуже од 4 дана без прекида. Ако се пут не може оправити за ово време (од 4 дана), грађани ће се позвати на рад у два маха, на смену.

Хатне и незнатне оправке на путевима дужне су одмах и у свако доба извршити народном снагом општинске власти оне општине, кроз коју пут пролази, а вештачки објекти (мостови, пропусти потпорни зидови, ит.д.), у колико се не би могли оправити народном снагом, оправљаће се преко предузимача или у режији, по пропису закона ојавним сувоземним путевима и закона о подизању јавних грађевина (чл. 1. 6, 146 иу |

2. Обовега рада на оправци јавних путева. У овом раду учествују, по правилу, сви порески обвезници, дотичне самоуправне јединице, без обзира на њихову старост. Овим је укинута одредба старог правилника, по којој су лица старија од 50 година била ослобођена личног рада. Под пореским обвезницима подразумевају се и гкционарска друштва, разне конзорције, банке и сва друга правна лица која раде за добит (чл. 1.).

3. Ослобођење од рада. Од рада на оправци јавних путева изузетно су ослобођени:

а) Ђаци, т. |. ученици државних, или приватних лржавом одобрених или признатих школа, у земљи или у иностранству; 6) војници — док су на војној служби; 4%