Policija

— 454 —

од 3 дана надлежној управно-полицијској власти, чије је решење извршно (чл. 5.).

Надзор. Радом око оправке путева у техничком погледу руководе самоуправне грађевинске секције, контролу над техничхим извођењем врше окружне грађевинске секције, а надзор над радом општинских власти односно правилне употребе народне снаге и одржање реда на раду спада у дужност управнополициских власти (чл. !1.).

Жалбг. Поред раније поменутих жалби, везаних за спе-– цијалне одлуке и рокове, чланом 13 правилника дато је гене: рално право грађанима да могу подносити жалбе противу неправилног рада грађевинских и управно полицијских органа. у опште: противу првих Мианистру Грађевина 2 противу других. Министру Унутрашних Послова. Ове жалбе имају више карактер тужби, и нису везане за рок. | А.

ЛИСТАК

АРА АИ Бал. — ЗЛОЧИН ИЗ НАШЕГ ХУП. ВЕКА. —

Поља засејана виновом лозом, маслинама и разноврсним родним дрветима, мила и дивна, названа лепим вртом красне Далмације — Кастели леже између Трогира и Сплита на обалама чаробног залива и у подножју планине која се благо спушта к мору. У овим пољима, онда кад су Гурци били суседи њихови на граници, подигнута су, за одбрану, била утврђења или замци, кастшели, па је по њима тако назван и сав крај у коме је поред мора наврстано осам лепих села.

Села се ова одликују чистотом, лепим кућицама и пријатним зеленилом. Давши лепоту, природа није била тврда ни у досуђивању благостања: и у раније су доба путници-писци истицали богаство Кастела. Један је од њих ипак нешто зажалио: што у низу божанских кипариса нема и липе или бар другог дрвета које даје шири хлад!

Али Кастели имају још једно богаство. Оно припада врсти традиционо-литерарној и, толико исто, криминално-правничкој..