Policija

—- 460 —

Иследник у Паризу добио је анонимно писмо, у коме су изнети докази, да је атентат на булвару Сен Жермену извршио „Леон Леже- Равашол, па је зато издао налог да се атентатор притвори.

После неколико дана атентатор је ухваћен. Ево како.

Оног истог дана кад је извршен атентат у улици Клиши, један човек доста Висок, лепо одевен ушао је у мали ресторан који је држао Вери, сео је за један сто и тражио је да руча. У том ресторану послуживао је госте Жил Леро, сродник Веријев. Њега је изглед тога госта изненадио, па ни сам не знајући за што, помислио је да тај гост може бити Равашол, чији је опис полиција већ објавила.

Гост је са апетитом јео оно, што му је момак донео, и са њим је разговарао,

Послужујући га, момак је псвео разговор о војничком животу и о тешкоћама које је имао док је служио у војсци, Непознати је слушао, па му онда рече: пријатељу, читај Пер Пенер, то је лист за све оне који се муче и које капитал експлоатише. Није потребна војска, која ће за време револуције пуцати на своју браћу. — Због ових револуционарних теорија које је гост изговорио, момак је одмах помислио, да ће то бити атентатор кога траже. А кад је тај гост казао и то, да је прошао улицом Клиши и да је тамо динамитом срушена једна кућа, и да се тако пролетаријат свети капиталу, момак је био уверен да је то атентатор.

Гост је платио трошак па је око 1 часа по подне отишао. Идућег дана опет је дошао у тај ресторан око 11 часова, и тражио да једе, али је изгледао јако забринут и узбуђен па се сваки час освртао и погледао на врата.

И момак је био јако узбуђен. Доносећи госту поручена јела, пажљиво га је посматрао јер је у личном опису траженог атентатора већ прочитао: округао ожиљак на левој руци. Узимајући испред госта празну шољу са стола он се нагне преко новина које је овај држао и читао, и јасно види ожиљак.

Сада више вије сумњао. То је Равашол.

Овај је био одевен у црно одело, краватну је имао отворене боје, а цилиндар је обесио на чивилук. Момак оде и Лави Вери-ју па се врати у ресторан. Вери одмах отрчи у