Policija

— 466 —

3.) Члан 152. Зак. о општинама.

П. П. из К. М. жалио се Држав. Савету противу решења поглавара среза С. којим је одобрена одлука одбора општине Р., о његовом непримању у чланство те општине.

Државни Савет нашао је, да ожалбено решење не може остати у снази, па га поништио.

Поглавар срески је погрешио, што је односну одлуку примио к знању пре него је сачекао, да она буде саопштена заинтересованом и пре него је протекао рок за жалбу. Жа„лиоцу као заинтересованом морала је бити саопштена одборска одлука, а срески поглавар био је дужан, да сачека од њега жалбу и да је расмотри. На основу његове жалбе и осталих аката поглавар је имао да односну одлуку расмотри на основу чл. 125. Зак о општинама, па да донесе сбразложено решење о оснажењу одлуке или уважењу жалбе. С тога при поновном поступку има се тако поступити.

4.) Општ. Одбор надлежан је да поставља општ, чуваре; таково решење је иввршно.

У. П. одборник општине В-Г. изјавио је жалбу Држав. Савету противу решења начелника среза 3. којим је задржана од извршења одлука одбора општине В-Г. о примању у службу пољских чувара и одређивању њихове награде.

Државни Савет поништио је решење начелника са разлога, што је општински одбор на основу чл. 12. Закона о чувању пољског има у вези чл. 86. тач. 21. Зак. општинама, надлежан, да поставља општинске чуваре и његово је решење извршно.

5.) Декрети Извршног Народног Одбора Црне Горе имају снагу указа.

П. П, срески начелник у пензији поднео је тужбу противу решења Министра Унутрашњих Дела, којим је одбијен од тражења, да му се за пензију урачуна и оно време, које је у државној служби провео по декрету Извршног Народног Одбора Црне Горе.

Државни Савет поништио је Министрово решење као противно закону, јер се године службе проведене по декрету