Policija

— 465 —

АДМИНИСТРАТИВНА ХРОНИКА. из ПРАКСЕ ДРЖАВНОГ САВЕТА.

1) Примена Закона о привременом попуњавању чинов. места

за време рата продужена је Уредбом о изм. и доп. у Уредби

о правној ликвидацији стања створеног ратом 1914—1920 т. од 21. У1:-1921. год.

Т. Р. привремени начелник среза у пензији поднео је тужбу Држав. Савету противу решења Министра Унутрашњих Дела од 25. јула 1923. год, којим му је пензија регулисана према плати пол писара ]. кл. као последњем столном звању, у смислу чл. 10. Закона о привременом попуњавању чиновничких места за време рата.

Државни Савет оснажио је Министрово решење с обзиром на пропис чл. 10. поменутог закона, чија је примена у циљу продужења Уредбом о изменама и допунама у Уредби о правној ликвидацији стања створеног ратом 1914.—1920, г. од 28 јуна 1921. год, а по коме се привремени чиновници имају пензионисати према последњој плати свога сталног положаја,

2,) Дискреционо право Мин Фин. да предложи Држав. Савету на мишљење одлуку среске скугштине о отуђењу среског имања у вредности преко 15.000 дин.

Срески Одбор среза В. поднео је тужбу Држав. Савету противу решења Министра Финансија којим није одобрио одлуку среске скупштине В. о отуђењу среске зграде.

Државни Савет одбацио је тужбу, јер је нашао, да овде постоји случај из тач. 3. чл. 19. Зак. о Држав. Савету и Управ. Судовима, када тужба на Државни Савет није допуштена, јер је изјављена противу решења управне власти у стварима, по којима је управна власт позитивним правом овлишћена да донесе решење на основу слободне оцене.

Чл. 155. у вези чл. 137. Зак. о уређењу округа и срезова даје Министру Финансија право да предложи или не Држав. Савету на мишљење одлуку среске скупштине о оту: ђењу среског имања у вредности преко 15.000 динара и противу такве одлуке Министарства нема места жалби.

„Полиција“ > 5