Policija

= 586 —

гирати сав и сместа на сваки покрет главе тога организма Манистра Унутрашњих Дела. Организација полиције треба стога да буде јединствена, саобраћајни пут од највиших до најнижих власти по могућности кратак, а сва полиција у рукама државе,

Важност јединствене организације полиције види се најбоље из тога, што данас најзнаменитији представници светских полиција озбиљно раде на томе, како би створили једну нову интернационалну полицију, која би у предметима интернационалних злочинаца деловала по целоме свету без обзира на државне границе — сматрајући, да само оваква јединствено. организована полиција може успешно пробијати интернационалне злочинце. А ми данас у нашој држави немамо још ни нашу националну полицију јединствено организовану!

Потреба јединствене организације полиције запажена је у нас врло рано, пак су пред више година већ израђене поразним стручњацима и три законске основе, које се баве реорганизацијом наше полиције на бази створења једне јединствене полиције у цијелој држави. Једна је таква основа створена и у Министарству Унутрашњих Дела, а како сам обавештен имаду се сада опет предузети радови на реорганизацији полиције, пак је то и повод овим речима.

Од раније израђених законских пројеката предамном су: моментано само пројекти Р-та. Рејзза 1 АТеЕзапдег Нбпазђесоу. Пројект бившег поджупана Стојкова познајем самоиз реферата господина Алимпића, из којега излази, да овај пројекат, који је у ствари тек превод једне старије мађарске законске основе о претвору општинских полиција у државне, није подобан за прихват као организициони закон ва целу: нашу државу.

Основи д-та Кејзза учинио је г. Алимпић мноштво врло исправних замерака у своме реферату, и ја држим да овај пројекат неможе никако служити основом за израду новог закона.

Нећу се стога ни на овај пројекат изближе освртати, већ ћу се углавном задржати код пројекта АТекзапдег—Нопеазбегооуор. У све детаље овога врло опсежнога и брижљиво израђеног пројекта не могу овде улазити, већ ћу се ограничити само на неколико општих примедаба.