Policija

— 592 —

цијски комесаријат или пак уређена општинска полиција, која стоји под контролом државе,

Оваква организација полицијских власти била би једно=ставна и омогућила би брзи међусобни саобраћај, што је предувјет успјешног вршења полицијске службе. Осим тога тиме би се избегло и стварању сувишних нових власти, што би задало доста потешкоћа већ и с обзиром на помањкање материјалних средстава и стручно спремног особља, ;

Оваквој ће се организацији можда приговорити, да дјелимично није у складу са чланом 95. устава, који вели „Управа у краљевини врши се по областима, окрузима, срезовима и општинама“, и то с разлога, јер се подручја полицијских ди рекција не покривају са подручјима области, него обухватају куд и камо већа подручја, надаље што ова организација не води рачуна о окрузима, а врло мало о општинама.

Овај приговор по мојем мишљењу не би био оправдан, Одредба члана 95. Устава не тиче се уопште свеколике државне управе, него само управе у најужем смислу ријечи. Ма видимо да су многе гране државне управе данас другчије организоване и да је уопште немогућно, да се организују преко области, округа, срезова и општина. Овако се нпр. никада неће. моћи организовати жељезничка или поштанска управа, јер оне треба да воде рачуна о другим моментима него ли што су моменти, који су упливисали на разграничавање области Ово вреди и за полицију. Полиција треба безувјетно већа подручја него ли што су области, јер је немогуће унутра сваке области основати једну полицијску дирекцију, која би стојала на висини своје задаће. Без обзира на помањкање средстава за то ваља уважити да је модерно уређена и свестрано изграђена полицијска власт могућа само у великим варошима, каквих имаде у нашој држави доста мало. С тога се ваља ограничити на оснутак дирекција само у тим највећим градовима. Овима ставити у дужност, да испомажу осталим полицијским властима у своме подручју и да руководе њихов рад.

Округе као полицијска надлештва испустио сам у складу са чланом 135. Устава, који предвиђа укинуће њихово закон= ским путем, а то с разлога, да се уједностручи цела организација и да се не гомила сувише инставција.

Члан 95. Устава не може се дословно применити код организација полиције ни ва то, јер је нужда, коју сваки увиђа