Policija

— 597. —

феданаест месеци. Није потребно, да се компетент јавља за ову службу чим буде отпуштен са службе из сталног кадра, већ може да се јави из цивила, после извесног времена, по изласку из кадра.

Кандидати се у почетку обавезују, да ће служити у овој трупи шест година; а службу започињу у чину каплара. Првих шест месеца проводе они у депоу, где добијају прва знања о оним законима и наређењима, која ће доцније, у току свог службовања, морати потпуно савладати и научити. Бављење у депоу служи сем тога и томе, да се она лица, која су због прекидања своје службе можда у цивилу изгубила у неколико своје војничко држање, поново војнички дотерају, како у држању тако и у схатању саме дисциплине.

После ове шестомесечне обуке, одлази људство, ради даљег усавршавања, у бригаде. Бригада је најмања јединица марешосеа и обично се састоји из једног наредника (вође бригаде), једног поднаредника и три марешосеа. Ове су бригаде смештене у државним зградама, у којима станују и ожењени марешосеи. Жењени добијају у тим зградама пет до шест одељења на расположење, а нежењени добијају сваки за себе собу. Државна башта, која се налази у близини тих касарна, дели се равномерно на све њене становнике, којима лифирује зеље и кромпир. |

Холандски марешосеи не добијају никакву новчану храну нити друге какве додатке, као њихове колеге у страним жандгрмеријама; но добијају само своју плату, која износи годишње за марешосеа 1100 до 1800 хол. форинти, за поднаредника 1500 до 2300, а за наредника (вођу) 1800 до 2800 холандских форината, од које се плате имају они потпуно издржавати. јахаће трупе добијају годишње по 150 форината више.

У свакој бригади могу наредник и поднаредник бити ожењени; марешосеи су обично нежењени.

Бригада је или јахаћа или пешачка. За јахаћу трупу постоји уз касарну увек и коњушница за најмање осам коња.

Коњ је својина марешосеова, а купује се приликом наступа дужности помоћу нарочите официрске комисије: за ову жуповину добива марешосе извесну суму од државе.

Код пешачке бригаде морају војници имати свој бицикл, који ће употребити у служби. И они добијају за ово накнаду.