Policija

— 508: —

Више бригада (12 до 17) сачињавају „дистрикт“, на чијем челу стоји поручник или капетан.

Три до четири дистрикта чине једну дивизију под командом ђенералштабног официра.

У свему је марешосе подељен на четири дивизије; које обухватају југ, исток и север; заладни део, који је ограничен Северним Морем, има само неколико самосталних. У околини Амстердама и Хага налази се нешто гушћа мрежа појединих бригада марешосеа.

Исто тако, како се НОБИ регрути марешосеа обучавају у депоима, тако се и старији, ради унапређења у чинове, претходно због специјалне обуке такође упућују у депое. Само они марешосеи, који су у кору провели беспрекорно најмањетри године и за то се време одлаковали не само својим држањем, већ и марљивошћу у раду, могу бити упућени У такве депое за аванзмане.

После шест месеци вежбања и учења имају такви аспиранти да полажу испит, па ако овај добро положе, — и ако има упражњених подофицирских места, — поставиће се у чину поднаредника на службу у њиховој дотадањој дивизији. Овај испит обухвата, поред предмета основне наставе, поглавито: знање оних закона и прописа, које ће марешосе доцније као полицијски чиновник примењивати у пракси. Испитна је комисија састављена из официра и старијих подофицира марешосеа. Ради унапређења у нареднички чин није предниђен нарочити испит: они подофицири, који су се у вршењу службе особито истакли, бивају изабрани за вође бригада — нареднике,

Инспектор марешосеа има пуковнички ранг и командује целим кором. Њега помаже у раду ађутант, који је у чину капетана или мајора.

ж

Све људство марешосеа подлеже војним законима и добро је дисцицлиновано; а командовање је због концентричног распореда врло упрошћено.

Вођа бригаде има своје људе увек — тако рећи — при: руци и с тога је у могућнотти, да свакога тренутка све људство окупи код себе за даљи случај. Исто то — с извесним ограничењем — важи и за команданте појединих дистриктг и дивизија,