Policija

— 653 —

Пошто је крајњи циљ судбеног поступка да поправи, а не да казни, то су најбољи судови у земљи, потпуно одбацили одређивање казне у правом смислу речи, Велики број америчких судова за малолетнике врло често изриче казне затвора, али тај затвор дотизни малолетник не издржава по апсанама и казненим заводима, већ у форми кућног притвора у каквој доброј обитељи и под кућним надзором судских чиновника.

Рачуна се да су од године 1918. Омладински судови решили преко 175.000 дечјих парница. Ови судови имају своје нарочите агенте (пробешан офисерс) који свуда залазе и будним оком пазе и надзиру понашање деце.

Стимпон Песилванија Поп Ђока Петровић.

ПОВОДОМ ИЗМЕНА ЗАКОНА О ЧИНОВНИЦИМА И ОСТАЛИМ ДРЖАВНИМ СЛУЖБЕНИЦИМА ГРАЂАНСКОГ РЕДА

Закон о чиновницима грађанског реда има да регулише одношаје јавних намештеника тако, да су ови фиксни и неоспорни. Ово је регулисање двострано, јер с једне стране има нормисатм обвезе намештеника односно службе, а с друге стране има регулисати овласти намештеника према држави у вези на себе предузетих дужности. Обострано регулисање има да налази свој ревон, уопште исходишну тачку, да буду заштићени потпуво државни интереси; значи, регулисање има бити конститунсано начином и опсегом, да буде гарантован успех намештенитовог рада (Ово се опет може постићи само под условом, па с друге стране буде гарантован рад намештеников, значи, овај не сме стајати на под каквим спољним утицајем, који би могао ометати нужни развој звања.

Чатав извод разматрања има бити логичан, доследно јединствен, метода увиђања из основног принципа строго дедуктивна, па кад се овог начела држи, тада закон не може доћи у контроверзе и одношаји њиме регулисани морају бити тврди и неоспорни.

Са тога гледишта полазећи и расматрајући наш закон о чиновнацима и осталим службеницима грађ. реда могли би утврдити, да вакон не одговара истакнутим начелима, а за