Policija

__ 05 _

«службе на државну власт, а то је на полицијске дирекције или полицијска оделења код среских поглавара.

Не могу си мислити дирекцију полиције за Босну и Херцеговину (такав је тачни наслов!) или директора полиције у Загребу подређене срескоме поглавару за околицу Сарајева или Загреба; исто не могу појмити полицијску гдирекцију у у Љубљани одвисно од срескега поглавара на околицу Љу"бљане, који има своје седиште изван свога среза, у Љубљани, а би се морао преселити можда у Шт, Види или на Вич, да је барем у своме рејону!

Свакоме, који врши после полиције, је добро познато, да врше срески поглавари толико других послова, да се не не може бринути и за после јавне безбедности, ради чега видимо, да врше сву службу судске полиције (и у деликатним политичким стварима) жандармеријске станице преко среских поглавара директно са судом. Жандармеријске станице знаду добро, да у полицијским стварима су нека наравска средишта у Словеначкој, полицијска дирекција у Љубљани за љубљански а полицијски комесаријат у Марибору за мариборску област,

Жандармерија шаље редно потраге на ове средишне уреде, јер зна, да има тамо модерних евиденција, фотографије, и других средстава за вођење потрага.

Жандармерија много пута, кад се деси која већа провална крађа или веће кривично дело телеграфски захтева од полиције у Љубљани и Марибору детективе и полицијске псе' Полицијска дирекција у Љубљани већ сада издаје свој полицијски дневник за Словенију, тако, да су већ сада полицијске власти у Љубљани и у Марибору центри за полицијске послове за љубљанску озирома мариборску област.

Ове поспове не врши полицијски одељак срескога потлавара у Цељу или Птују. Мишљења сам ради тога, да 5 установити у Марибору полицијску дирекцију за место Ма"рибор и околицу испустити у Љубљани већ обстојећу ди"рекцију за место Љубљану и околицу.

Ове дерекције подредити великом жупану и полицијскога директора би било сматрати као референта Великог ЗКупана за полицијске ствари.

Овим дирекцијама ће се морати приделити и по једна бригада детектива са фотографом и полицијским псима, која

1%