Policija

— 679 —

сумњиво имао у виду, да је држање оружја у кућама у већини случајева у вези са самоодбраном — једним природним правом које је уређено свима живим бићима — и с тога је, сасвим умесно, повуко разлику између комитских, качачких и хајлучких јатака с једне, и исправних грађана с друге стране. ;

2. По чл. 4. закона одобрења за ношење оружја дају окружне или жупанијске власти, у Далмацији и Словенији котшарска поглаварства, а у градовима ван округа (жупаније) месне државне полицијске власти.

__ Правилник је, међутим, и у овом погледу изменио закон јер У чл. 10 прописује: „С обзиром, а у смислу чл. 3 уредбе о подели земље на области, одобрења како за држање тако и за ношење оружја, дају Обласви Велики Жупани, односно Управник Града Београда“ (8. чл. 1).

Ако позивање на чл. 8 уредбе о подели земље на области није обична омашка, овда је посве необјашњиво и излишно. У овом члану говори се о варошима Београду и Загребу, И одређује њихов однос према Обласним Жупанима, а ово нам ни у ком случају не може објаснити, а још мање оправдати, зашто је укинута, законом одређена надлежност окружних (жупанијских) и осталих власти за давање одобрења за ношење оружја Да би се ово објаснило, а донекле и оправдало, требало се позвати на чл. 10, 24. и 25. закона о ошштој управи, којима је надлежност окружних односно жупанијских власти пренета на велике жупане. ·

Ствар, међутим, друкчије стоји кад је реч о надлежности котарских поглавара у Далмацији и Словенији.

По чљ. 10. зак о општој управи, у надлежност великог жупана спадају сви послови опште управе, који су према постојећим прописима изузети из надлежности среских управних власти, а нису придржани за надгежност министра. Из овога А сопћало, излази, да велики жупани нису надлежни за послове, који спадају у надлежност среских власти, а какоу надлежност ових власти, у Далмацији и Славонији спада и давање одобрења за ношење оружја, то се ова надлежност није могла пренети на велике жупане с позивом на закон о општој управи (још мање с позивом на уредбу о подели земље на области), већ се ово може учинити само путем закона.