Policija

— 680 —

Чланом 12. закона о држању и ношењу оружја Министар Унутрашњих дела овлашћен је да пропише Правилник само за извршење овог закона, али не и да га мења, а по чл. 94 (од. П Устава): „Уредбе не смеју противуречити Уставу ни закочу ради чије су примене издате. Оне не могу бити у супротности са законским овлашћењем на основу кога су прописане“.

3. У чл. 21. Правилника прописано је ко може продавати ватрено оружје и муницију, а у чл. 27. вели се: „Ко се огреши о одредбе овог правилника, казниће се као и за огрешење о одредбе самог закона“, т. ј. затвором до три месеца или новчано до 450 динара (чл, 11 закона о држању и ношењу оружја). Из овога, сасвим логично излази, да се и лица, која се огреше о одредбе чл. 21. Правилника, имају кажњавати по закону о држању и ношењу оружја, а ово није тачно, јер је за ове кривице прописана нарочита казна у закону о заштити јавне безбедности и поретка у држави, чији чл. 9. гласи: „Ко се огреши о постојеће законске вропшсе и наредбе о производњи, увозу и продаји барута, динамита, 84треног оружја и других распрскавајућих материја, казниће се новчано од 10.000 до 100.000 динара, према величини кривице и своме имовном стању“.

Овај законски пропис може се изменити само путем вакона, или на основу специјалног законског овлашћења, а овакво овлашћење не постоји Према овоме, Правилник је и у овој ствари одступио од закона.

4, Остала садржина Правилника махом је понављање онога што се већ налази у закону о држању и ношењу оружја, а оно што је ново у већини случајева неумесно је или у противности са законом. Примера ради наводимо само овај случај:

По чл, 3. одобрење великог жупана (Управника Града Београда) потребно је и за саму набавку оружја. Значи да лице, које жели носити ватрено оружје, мора тражити и добити шри одобрења: а) за набавку оружја; 6) за његово др“ жање у кући, (чл. 1. Правилника) и в) за његово ношење (чл. 4. закона и чл, 10. ггравилника), а ако се оружје набавља из иностранства, онда још и одобрење Ман. Војске и Морнарице (чл. 4. Правилника). Ако се овим ишло на то, да се једним кон-