Policija

— 644 —

бригада снабдевена и са аутомобилом, би имала стићи хитно

на лице места у сваком крају области, гдг се десило, које непојашњено велико кривично дело.

Ове дирекције морале би имати и полицијске школе з2 детективе и за стражаре, и из ових дирекција изишао би персонал за полицијске одељке, за граничне и железничке комесаријате и т. д. Ове дирекције би вршиле и службу у области у особитим приликама, на пример за случај бављења Њег. Вел. Краља на Бледу или службу у бањама као у Рогашкој Слатини, Раденци, Римске Топлице и т. д. Из ових дирекција пошиљало би се и чиновнике и детективе на разне крајеве у области ва случај нерада или ставке.

Полицискоме директору као референту великог жупана мора се подредити и пограничне и железничке комесаре у области, јер досадашњи систем ових уреда је проти закону, јер наспротује чланом |! и 6 закона о општој управи, јер „На челу опште управе у области стоји Велики Жупан, Њему су потчињена сва надлештва и сви органи опште управе у области, он им даје, у границама своје надлежности наређења и упуства и прима њихове извештаје“.

Гранични и железнички комесари до сада су барем у Словеначкој још увек изван овога управнога оквира и шаљу своје извештаје још увек директно Министарству,

Тако уређена и модернизирана полиција би готово служила само у вишање угледа државе, у корист државе саме и народа, јер би смањила за много криминалитет и омогућила енергичнији рад у полицијским пословима и тако био би свршетак садашњег полицијског дилетантиама, којега опазујемо дневно.

Тога ради би се морало:

1.) Уредити полицију у свој земљи особитим законом, којега се је већ проучавало;

2) На седишту Великог Жупана наместити полицијске дирекције или комесаријате, који су директно подређени Великом Жупану и које су средишта за полицијске ствари у области. Полицијски директор је референт Векиког Жупана за волицијске ствари.

3.) У вакону предвиђеним у члану 27 о општој управи о амоуправи градова да се изрично одузму од самоуправне власти