Policija

— 700 —

Немојте, ако немарите, ни Ви писати. Али саслушајте, па учините,

За тренутак стаде, и ја запазих како поглед упире у "мене. И ако у том погледу бејаше сама доброта, ја га, признајем, нисам могао издржати. Збуњиво стадох окретати главу тамо амо — а он настави:

— Био сам млад; изучио сам био сликарство, и у својој сам уметности уживао. Од ње сам и живео, Осмелио сам се био и да се окућим. Увек сам веровао да сам усрећио добру душу, анђела, Да знате колика би бивала моја радост, кад бих се након дужег времена враћао дома после рада по оваквим задужбинама. Ја сам чинио да хладни зидови оживе у новим бојама, а у награду ва то враћао сам се дома с богатом и поштеном зарадом. На дому ме очекиваше драга жена и наша јединица.. Једном сам, тако, по многом бављењу на путу, хитао дома. И ако ми је било с неруке, нашао сам да ми се ваља 'одазвати поруци и у овај манастир, да га прегледам и да припремим што треба за рад у њему идућег лета. Дошао сам, видео сам, па сам с удвојеном радошћу дома пожурио... Ја сад не знам ни за узбуђење ни за страх — али је то онда морало бити страховито. Недалеко одавде, у пролазу кроз плавину, пресрела су ме била три рђава човека. Један ме је куршум из света живих пренео у свет вечности, Моје су наде увенуле. Тешко мојим драгим и милим који у таком свету остадоше! Оне су — мајка и кћи — остале без браниоца и без храниоца. И сиротовале су по том свега века, Одавно је било. Моја је жена, од толико времена већ, у бољем свету. И наша кћи — одавно. И њен је син ближи гробу него дому. Сва су поколења била честита и сва сиромашна.

Он заста у говору, па поново упре поглед у мене.

—- Да све то верујете. Не морате ми потврђивати. Ја читам Вашу душу.. Видим да бисте хтели чути шта је по том · било. Казаћу Вам, дабогме. Мене су, после свега, људи нашли, и пренели су ме овамо. Онда је овде био свега један калуђер. Старац се, видећи ме мртва, заплакао. Убице је проклео, а мене је сахранио с доње, десне, стране цркве, Бојао се нечије освете, па ме је оставио без видног белега. Кад је изнад мене пала земља, он је изнад ње ставио стару једну камену плочу с крстом на средини, па је озго све поново васуо и заравнио.