Policija

— о

а нарочито наређења у распису ове Управе од 15. маја ове тод., Бр. 10716. Том приликом треба им нарочито скренути пажњу па следеће:

Да је потребно да полиц. власти настану да ниједна претекла обвеччица код полицијских и опшчинскиг власти

не осшане код њих после 1. новембра ове год. већ све прешекле обвезнице тога дана морају бити враћене овој Управи, јер се 31. октобра ове гоб. обуставља, за ову годину, исплата ратне шшеше у свима општинома Србије и Црне Горе, изугев Београда.

С тога Управа има част умолити Господина Министра да у смислу нове представке изда наређење, како би се блатовремено отклониле рђаве последице и убрзао рад код општин. судова, око исплате ратне штете.

Достављајући предње Министарство Вам препоручује да с овим упознате све полицијске власти и општинске судове у подручју, с наређењем да по истом стриктно поступите,

о ослобођењу желевничких радника од кулука (од 2-1Х-1924. г. Бр. 35746)

Од Генералне Дирекције Државних Железница, ово је Министарство добило акт Бр. 21635/23 од 12. децембра 1923, године, који гласи:

Генерална Дарекција Државних Железница, примила је акт Обласне Дирекције Државних Железница у Суботици, Пов. Бр. 112 од 7. депембра ове године ове садржине:

„Актом својим од 25. октобра о. г. Бр. 32599/23 известила је ова Дирекција, да многе ошштинске власти на подручју ове Дирекције позивају раднике држ. саобр. установа на давање државног кулука.

По одредби чл, 25. одељак Ш. закона о буџегским дванајестинама („Службене Новине“ бр. 146 а од 30. јуна 1923.) и чл. 2. „Правилника“ з2 извршење давање кулука ослобођени · су давања тога кулука и државни службеници у опште.

По одредби чл. 6. „закона о држ. саоб. особљу“. („Служб. Новине“ бр. 251 од 1. новембра о. Г.) броје се у службенике држ. саобраћај. установа и радници као помоћно особље.