Policija

—- (19 —

Будући да још увек неке општинске власти као и ГраЂевинске Дирекције (као она у Сарајеву) не држе наше раднике за држ. служ енике, већ их даље позивају на давање личког рада, моли се Дирекција, да се у вези њезина предлога од 25-Х-1923. Бр. 32599/23, путем Министарства ово питање тако регулише, да су и раденици Држ. саобр. установе државни службеници и као такви ослобођени од давања личног рада за оправку путева— цеста, према овоме да се упуте и општинске полицијске и грађанске власти“.

У вези акта бр. 21635/23. На ово тражење Дирекције, Министарство само даје ово објашњење, према коме ће се у будуће управљати:

Како се у чл. |. правилника о употреби народне снаге за оправку јавних путева, ослобођавају од повивања за рад на оправци пугева: „ђаци, војници, државни службеници итд.“, а по чл. 6. закона о државном саобраћајном особљу. „службеници државних саобраћајних установа деле се на: чиновнике, званичнике, служитеље и помоћно особље, а у 3. ставу тога члана стоји: „у помоћно особље улазе: канцеларијско помоћно особље и радници“, — то према томе поменутом законском пропису и ови радници, који се помињу у трећем ставу чп. 6. поменутог закона, спадају у оне дожавне службенике, која се ослобођавају позивања за рад на оправци путева — према чл. 1. поменутих правила, те их због тога општинске власти не треба, а и не смеју, ни уводити у спискове пореских обвезника својих општина, које и подлежу овом раду ва оправци јавних путева.

Према озоме оне полицијске и отштинске власти, које ове раднике, који се помињу у акту Генералне Дирекције Државних Железница Бр. 21635/23. од 12. децембра пр. год, греше, кад их за рад на оправци путева позивају и у спискове кулучара уводе, јер су они државни службеници, и као такви према чл. |. поменутог правилника они су ослобођени тога раза.

Изволите, са овим упознати све подручне ваше власти, ради знања и управљања,