Policija

с БЕО -—

1048. казн. зак. а купце марака није ставио под суд за дело из 5 250а казн. зак, пошто су они куповали ствари које немају текућу и прометну вредност нити циркулишу у саобраћају, како је то правилно схватио Касациони Суд.

__ Касациони Суд сеу овом питању ставио на сасвим правилно гледиште. Код кривичних дела против имовине законодавац води рачуна о вредности имовине која се вређа. Код извесних кривичних дела од вредности ствари зависи и квалификација дела. Такав је случај кол просте крађе и иступне крађе, преваре и утаје. Од вредности зависи, ако су испуњени и остали услови које закон тражи, стоји ли проста или истуина или преступна превара и утаја. И код дела из 8 113. казн. законика, законодавац води рачуна о вредности. Од величине вредности зависи и величина казне.

Према томе, постојање дела из 5 113 казн. зак, поред есталих елемената, зависило је од цене -— вредности скиданих поништсних марака. Требало је, дакле, одредити вредност тих скиданих, поништених марака. И градски суд и првостепени суд ту вредност одредили су им по њиховој номиналној цени, коју имају када су непоништене. На сваки начин, да су учинили погрешку. Марке поништене немају никакву вредност, јер се оне баш зато и ниште да би изгубиле своју вредност, да постану ствари без вредности Јер када им се не би одузимала вредност ништењем, онда би оне имале своју вредност па макар биле залепљене, а у том случају настале би злоупотребе њиховим одлепљивањем. Да тога не би било, оне се приликом лепљења ниште — да би изгубиле сваку вредност.

По 8 194 грађ. зак. када се вредност једне ствари определи, то се зове њена цена. Да ли се је могла определити вредности поништених марака Не, просто зато, што нема вештачког мишљења које би могло казати, да поништене марке имају толику и толику прометну вредност. А када немају ту прометну вредност, која је један од елемената за постојање дела из 8 113 казн. зак, онда су били погрешили и градски суд за ислеђење и првостепени суд, што су у оваквој радњи главног кривца нашли постојање дела утаје, уместо дела из 8 104в, казн. зак.

; Витер Д. Кретић

„Полиција“ З