Policija

— 898 ДРУЖАВНА ПОЛИЦИЈСКА СТРАЖА.

Назад неколико година пракса и скупоцено искуство дало је повода некојим европским државама, да су за полицијску службу по градовима у место жандармерије и општинске полиције основали држав. полиц. стражу, чија је организација одговарала потребама градскога живота и потреби модернонапредне полиције.

Са сломом Аустрије доживела је у средини свога раввитка слом и њезина полиц. стража а особито у ослобођеним крајевима, јер су главни фактори те страже били већином п0литички компромитовани и силом прилика принуђени, да напусте своје место, услед чега је иастала у стражи дезорганизација, а дејствовање настало без правила и врши се сада само по различитом мишљењу појединаца.

Читајући у Полицији више стручњачких мишљења о реорганизацији полицијских власти у нашој држави, нисам међу тим мишљењима опазио ни најмање интереса за реорганизацију полицијске страже.

Овоме десинтересовању приписујем кривњу прво за то, што држ. стража ни до данас унифицирана није, већ остала по бившим покрајинама раскидана са несаобразном и различитом организацијом, у којој је поцепаности ефекат свеукупног дејствовања и успеха остао невидљив, а за то и без интереса,. а друго, што у старим границама Краљевине Србије не постоји држ. полиц. стража, па је многи, непознавајући њену организацију, сврху и циљ, сравњавају са општинским пандурима, ради чега не само за држ. стражу да немају ин-

· тереса, већ је напротив испоцењују и омаловажавају, као што

се то чини у пречанским крајевима са општинском стражом, која има исту организацију и задатак каои србијански пандури. Ради предњега објаснићу разлику између општинске страже (пандура), државне полицијске страже и жандармерије, те приказати вредности држ. страже обзиром на службу „јавне безбедности“ по градовима, а истовремено изнећу и моје мишљење, како би се држ. полиц. стража као оружана сила и егзекутивни фактор полиц. власти могла подићи на потребну висину свога задатка, да тиме држави и држављанима много више користи донесе, него што је то до сада било.