Policija

600

Општинске страже или како их називају пандури, осим клавнога задатка, да штите интересе аутономних власти, имају још и тај задатак, да у ограниченоме делокругу као заклете стража, тамо где нема државних органа, иввршују функцију "безбедности јавнога мира и реда.

Огштинска стража, која је подређена само општинским управама, не може се сравњивати са државном организацијом органа јавне безбедности, јер је та организација мање више само локалног карактера и њезин опстанак овиси само о вољи општинских одбора.

Многи мисле, а нећу тајити да су неколико њих и мени у очи рекли; „шта ће нама та државна стража!р“ (мислили су ваљда на општинске пандуре), кад ми имамо жандармерију, — Који тако мисле и говоре на кривом су путу, јер не пог знају организацију жандармерије, а још мање циљ и сврху, коју се мисли са држ. полиц. стражом постићи.

Организација жандармерије спроведена је скоро чисто у војничком духу и дисциплини, а администрација је аналогна војничкој.

За наставне, дисциплинске и контролне старешине постављени су официри војске.

Према овом кратком опису види се, да је васпитање жандарма спојено са војним поносом, који не трпи омаловажавања, вређања и испоцењивања, нити у служби са грађавима дуго преговарање, већ се служба већим делом кратко и одрешито извршава. | | Прописи опреме и оборужанога изласка у службу, начин хапшења, везивања, и т. д. декларишу организацију жандармерије, да она постоји више за службу по разном и тешком терену (пољска жандармерија), него за градове, где начин живота и саобраћаја захтева сасвим противно. |

Међутим мишљења сам, да је организација наше жандармерије друговачија, него што је данас, да онда не би ни «својој сврси одговарала.

Приказујући само у контурама организацију жандармерије одмах се видн, који је узрок дао повода полицијским стручњацима, да прије деценију или две година приступе једној другој организацији градске жандармерије, коју назваше државном полицијском стражом.

2: