Policija

— 900

Успоставом полиц. страже мислили су позвани фактори организовати једно одељење градске жандармерије, које би са својом најмодернијом полицијском техником комбиновало ваједничку специјалну службу стручне и специјалне полиције по градовима.

Колико је овакова комбинација са полиц. стражом донела користи општој полицији види се по томе, што је полициј. стража у задње време по тражењу управних власти и грађана организована не само по већим градовима, него и по варошицама па чак и по већим општинама, где се среска начелства налазе.

Службу јавне безбедности по градовима, где је врши полиц, стража, пуно је лакше управљати, него тамо, где је врши жандармерија, јер полиц. власти према потреби, само да до циља дођу, могу без запрека полиц. стражи привремено · издати и таква наређења, која су у протусловљу са њиховим

прописима, дочим са жандармеријом то нити могу нити смију без претходног одобрења њихових претпостављених команда.

Може битл баш ради ових чињеница, да многи полиг. чиновници пуно боље и лакше са стражом раде, него са жандармеријом, а овоме придонаша још и то, што ти чиновници сматрају стражу за чисто полицијске органе и располажу са њоме према властитој увиђавности, а обратно што та стража у сваком полицијском чиновнику види свога непосредног старешину, о којем зависи, па га ради тога више и поштују, док жандармерија у толикој мери то не чини, јер о полиц. чиновницима не овиси.

Какови су несређени односи између полиц. чиновника и жандармеријских официра, те самим жандарма види се јасно из чланка жандармеријског капетана г. А. Чурића, који је

отискан у 19. и 20. броју Полиције, а узрок те несређености "налази се у предњем објашњењу,

Морам напоменути још и то, да детективски збор ради са стражом у некој бољој хармонији, него са жандармима, јер њих спаја и веже не само другарство исте струке, већ и саобразно васпитање је међу њима створило једно аутоматично разумевање.

Полиц. стража обљубљена је код грађанства више неге. жандармерија, јер је саобраћај грађана са стражом једно-