Policija

902 —

више пута, био сам од иностраних путника између осталога запитан, како то, да је на свакој другој станици, полиција, друговачије униформисана» — Некоји, који су се возили преко. Загреба и Љубљане дошавши у Љубљану питали су ме „је ли ово још Југославијаг“, а када сам их ја запитао, зашто ме

то питају, одговорили су ми „овде је друга полиција.“ На овакова и још слична питања, па макар она и наивна.

била, морао сам увек — ако и преко воље — одговарати, да ту разлику униформа захтевају техничке потребе и т. д. само да затајим праву истину.

Примедбе ових странаца настале су њиховим опажањем јер су мене видели у једној, полицајца у Загребу у другој, жандармерију у Зиданом Мосту у трећој, а полицију у Љубљани у четвртој униформи.

Ако ћемо се ограничити и не водати рачуна, што странци о тој разлици униформа мисле, узмимо онда питање у претрес, шта наши држављани о тој шареној институцији мисле 7

Дође ли наш један грађанин у Љубљану опазиће полиц. стражу још у униформама и са дистенкцијама пок. Аустрије, која униформа осетљивом патриоти боде очи, јер га онам након шест година ослобођења још подсећа на тешке окове решенога ропства.

Дођемо ли у Загреб, судећи по униформи полиц. страже; човек се мора, и нехотице, запитати, да ли се налази у Енглеској или је енглеска полиција допрла већ у Загреб

Продужимо ли пут у Суботицу, тамо ћемо полицијску стражу опет видети онакову, која нас подсећа на бивше мађарске рендере.

Вратимо ли се у Сарајево, ту се путник неће одмах опет моћи снаћи, док не пита, да ли полицијску службу врше војници или полицијска стража, јер се стража ради недовољног обиљежја не може од војске лако препознати, а догоди се више пута и то, да је многи са месним ватрогасцима: помеша. )

О далматинској цолиц. стражи могу рећи само то, да је и она окрпана и униформисана као ин остале страже без обзира. на једнообразност и практичну потребу.

На челу тих полицијских чета стоје полицијски официри, који су такође, као и стража, неједнако униформисани, а њихова обиљежја у сваком другом граду другојачија.