Policija

— 903 —

Не чудим се, што се ови другари у разним уннформама при сусрећају не препознавају и једни на друге гледају као на белу врану. већ се чудим, како при сусрећају не долази до легитимисања, а можда и до хапшења. — Ово задње не могу тврдити, да се није можда већ негде и догодило, но само је колегијалности ради остало у тајности.

Ево овако, каква је разлика код полиц. дирекција у униформи страже, таква је разлика и код њихове администрације, наставе, службеног поступка и саобраћаја, која поцепаност иде само на штету заједничке и опште службе, па сам мишљења, да би у интересу државе потребно било одмах одредити једну стручњачку комисију полиц. официра, којој би пало у дужност да изради један пројекат за реорганизацију свеукупне државне полиц. страже и исти предложи Министарству на увиђај и одобрење, а затим да се приступи изграђивању организационих правила, правила наставе, дисциплине, с..ужбе, контроле, економије, и т. д. јер страже свију полиц. Дирекција без реорганизације након уведења чиновничког закона у живт. не само да се не могу повољно развијати, него се неће без тешких посљедица из много разлога моћи ни одржати. ;

Државна стража, која броји и цијелој Краљевини око 2000 људи, није предвиђена у ниједном закону нити уредби, _ премда је њезина задаћа и циљ као и жандармерије, па сам мишљења, да би жандармерија и држ. полиц. стража, као оружана сила морала стајати у свему на првом месту иза војске, јер добро организована полиција диже аукторитет и гарантује правни поредак у земљи, о чему овиси напредак и опстанак државе.

Сарајево, децембра 1924. год.

П. Ткалчевић

командант полиц. држ. страже у Сарајеву.