Policija

48 —

2. Кад постоји судска одлука да се деоба има извршити путем избраног суда.

Пошто избрани суд није надлежан да суди о праву, већ само о подели имовине у границама ушврђених права. то се пре његовог састава мора тачно утврдити: а) имовина која има да буде предмет деобе; 6) ко све има да учествује у деоби и по ком основу; в) на колико делова има да се подели ова имовина и колики део од ње припада појединим деобничарима; д) има ли ко од чланова у задружној кући право на приновак у задружном имању (85 517. грађан. зак.) и на који део д) има ли у задружној кући девојака с правом издржавања, спреме и удомљења, и удовица с правом удовичког уживања; и ђ) има ли задруга дугова, и како ће се ови платити2

Сва ова питања треба да буду дефинитивно пречишћена — било од надлежних судских власти било споразумом парничара приликом тражења састава изабраног суда — пре него што се овај образује.

ХШ. -

Данилу Дичићу, писару среза. галичког:

, Наредбом Мен. Унутр. Дела, од 15 октобра 1890 г., ПБр. 18925, наређено је, да сваки срески старешина мора израдити распоред послова „како би се тачно знало у редовним приликама, коме је поверена брига за коју врсту послова, и у даном случају могла одредити одговорност за неизвршење или другу какву службену кривицу“. У изради овог распореда срески поглавар није ограничен никаквим законским прописима до једино интересима службе, а ови му налажу да послове раздељује на чиновнике премг њиховој способности,

ХМ.

Ђури Митровићу, полицијском писару среза качаничкоР:

Униформа за полицијске чиновнике прописана је уредбом о службеном оделу полицијских чиновника, од 12. априла 1896. год. издатом на основу закона о службеном оделу полицијских чиновника, од 20. априла 1885. г.

Ова уредба до данас није измењена нити допуњена одредбама о униформи за приправне службенике у полицијској струци, те с тога ови носе униформу и остале знаке обележја полицијских писара.