Policija

ХУ.

Суду општине дражањске (срез грочански):

Чланом 110, зак. о општинама одређене су само мннималне плате општинских деловођа, што значи да им општински одбори ни у ком случају не могу одређивати плате испод ових цифара.

2. Пошто ниједним законским прописом није наређено, да се вредност предратних динара има рачунати према њиховој данашњој вредности, односно умножавати са онолико пута колико су данашњи динари јевтинији од предратних, то ни општински одбори нису обавезни да воде рачуна о овој разлици приликом одређивања плата општинским деловођама.. Овака ствар стоји са гледишта закона, али с обзиром на данашњу скупоћа живота они ово треба да чине у колико год финансијске прилике општине то допуштају.

3. Решење Министарског Савета о додацима на скупоћу општинским службеницима није такође обавезно за општински одбор, јер се у њему вели „може“ (тј. може ако хоће), и то није исто са „мора“. Опширније о овим додацима видети у Полицији Бр. 1.—2. и 5.—6. за прошлу год. (Поуке и обавеиппења). ХМ]

Лавару Скалушевићу, кмету општине стипске (ср. кључки):

По 8 397. грађан. зак. умрлог оца наслеђује син, а за остале неудате кћери имају право на уживање имања и издржавања до удаје, као и право пристојног удожљења о удаји. Удова имо право уживања у смислу 55 412. и 413. истог зак, Опширније о овоме видети у Полиц. Речнику од Д. Ђ. Алимпића, књ. 1 (рубрика Девојке).

ХУП.

Реди Жагрићу, деловођи општине радожданске (срез струшки): ;

1. Како се врши исправка бирачких спискова објашњено је у прошлом броју Полиције (Поуке и обавештења, 1).

2. Смисао чл. 39. зак. о изборима народних посланика у томе, је, да се кутије за пријем гласова имају ранжирати по реду којим су потврђиване кандидатске листе на њима при-

„Полимија“ 4