Policija

_ 54

која самбоуправним телима што лиферују, набављају или какав: посао сврше уз накнаду. Ово се јасно види из чл. 1., став 1. 34кона о порезу на пословни промет, који гласи:

„Установљује се нов порез на пословни промет, коме подлежи у смислу одредаба ове уредбе“) целокупан промет ствари и лични услуга уз накнаду, извршен у земљи у циљу стицања прихода, кад га врше правна и физичка лица у обиму свог главног, помобног и споредног посла, односно занимања, а промет ствари, сем тога, и у смислу задњег става чл. 4. ове уредбе“.

ХХН.

Суду општине течтеске:

У прошлом броју Полиције објашњено је (Поуке и обавештења ХЕМ), да учитељи. и учитељице, који добијају станарину у готовом новцу од општине, немају права на стан и. огрев у натури, и обратно.

Св. Бр. 96.

ХХУ.

Општини Морошин (срез тителски):

У тач. 3., чл. 1, зак. о таксама говори се о општинама у Србији Црној Гори. У томе закону (од 30. марта 1911. г. са изменама и допунама од 27 јуна и 22 децембра 1921 г. и од 25 октобра 1923 г.), а у државном издању, они законски прописи, која су прошарени на целу Краљевину, инпампани су латиницом, а сви они прописи, који су штампани ћири. лицом, важе само за Србију и Црну Гору. У приватним изразима прописи овог закона, који су проширени на целу Краљевину, обележени су нарочитом напоменом.

Према овоме, све молбе, упућене општинским властима ван Срдије п Црне Горе, морају бити таксиране по ТБр. 1. шаксене шарифе.

Изузимају се само оне молбе и представке, које су законом о таксама изречно ослобођене таксе, или су од ове ослобођене прописима других закона, но у овом случају само тада ако је поступљено по ставу трећем, тач. 5, чл 5, зак. о такс.

#) Сада закона,