Policija

ПБ.

нима налазе За то што се у њиховим реонима оси-. гуравале ред рад и мир, општине су имале моралну дужност да их у овоме помогну у почетку њиховог организовања, али је ова потреба сада престала.

Св бр. 45.

ХХ.

Суду општине луковске (срез сврљишки):

По чл. 3. зак. о таксама, могу се наплаћивати само оне таксе, које су предвиђене таксеном тарифом, у колико ова није измењена специјадним законским прописима. Таксе, које наплаћују општинске власти, смислу чл. 3. зак. о таксама побројане су у одељку „Л“ такс. тарифе (ТБр. 333—407), и сеоске општине не могу их, ни у ком случају, наплаћивати у сећем износу.

Св.Бр. 35.

ХХ,

Омеру Халидовићу, писару општине ново-пазарске:

1. Обавештење о разумевању чл. 52, зак. о таксама да о у Полицији, Бр. 19.—20. за прошлу год. (Поуке и обавештења ХХХШ) потпуно је у складу са мишљењем Ген. Дир. П. Пореза о овом законском пропису и пракси које се она стално придржава у расправљању конкретних случајева.

Строго узев, последњи став чл. 52. зак, о таксама имао би се односити на све општинске таксе — на ово гледиште ставио се и Државни Савет у једном конкретном случају, по жалби општине београдске — али Ген. Дир. П. Пореза упорно остаје при своме гледишту. Па како су по последњем ставу чл. 43. истог зак. њена објашњења обавезна за све власти, ни ми нисмо могли дати друкчије обавештење.

2, По првом ставу 8. !0. уредбе о механама „За механске дугове веће од 10 гр, чаршијских неће ни једна власт судити ни наплаћивати их“, а по другом ставу истог законског прописа изузетак од овога учињен је за „вересије, које би механџије поверавале пушницима уопште, који се само не би у беспосличењу задржавали“.

ХХН. Душану К. Лазаревићу, рачуновођи општине јагодинске:

Порез на пословни промет морају платити и она лица, 4»