Policija

с ОДЕ

закон. Без реда нема државе, а без ове, опет, нема закона, што води томе резултату да систем француски, наређујући појединцима послушност зе сопатопе према властима и њиховим наредбама т. |. и у случају да власт својим радом вређа закон, представља, у последњој анализи, један систем који је тако исто мотивисан тежњом да се осигура влада закона. И, збиља, влада закона обезбеђена је благодарећи само реду а ред није могућан без једне јавне силе довољно моћне да га свима и свакоме наметне. А ово је, пак, могућно само тако, ако та јавна сила почива на истом принципу као и војна сила, та. на принципу апсолутне послушности: само под тим условом сачињава војска једну матерпалну силу, и под тим условом. само и јавна власт представљаће материалну силу чије је постојање и устројство потребно за одржање реда и закснитости. Јавна сила је ефикасна само тако ако има карактер војне силе. У самој ствари у државама јавна власт и војна сила чине једну и исту силу. Француски систем, дакле, то је једна милиштористичка то јест машериалистичка концепција Државе, али материја је овде чувар идеје т. |. закона.

5. 93. Срп. Казн. Законика, чији је текст повољнији за ауторитет закона него за ауторитет власти, ипак није, као што би то изгледало, увек удесан да одговори жељеноме циљу: умањујући важност и ауторитет власти, он доводи у питање мир и ред у држави и ствара, на тај начин, један згодан терен за неред и борбу који на крају воде анархији, тој не– гацији сваке законитости. Хотећи и сувише осигурати законитост, Српски Систем је напослетку упропашћава, слабљењем ауторитета власти тај систем уништава један од главних темеља реда, а без реда, као што смо већ рекли, нема ни законитости. јер, ред је чувар законитости а није законитост чувар реда. Српски систем, за разлику од францускога, узео је овде узрок за дејство а дејство за узрок")

Накнадна примедба г. Ж. Перића.

му Као што се види из горњега упоређења, у француском систему (по | коме се појединци морају покоравати свакој паи незаконитој наредби власти) десиће се каткад да појединац изврши и какву незаконшту наредбу власти и да на тај начин буде повређено неко његово право, за шта ће он, накнадно, добити задовољење. По систему српском (где појединац није дужан повиновати се незаконитој наредби власти) може се, обрнуто, случити да се поје–