Policija

— 100 —

километара низ Дунав, на Торлаку или другом месту које би се везало са Београдом електричним трамвајем или железницом.

Кад би требало положити рачун, шта је урађено за ове неколико година за санирање станбених прилика, не би умели довољно да одговоримо, а неби умели ни приближно да 02 редимо време, када ће се доћи у једно сношљивије стање. Грађани, који немају сопственог имања, траже од Државе Д:. им осигура стан; грађани, који су сопственици зграда, траже подједнако поштовање својине ма каквог облика она била. У праву су и једни и други. Држава као општност је у могућности да задовољи и једне и друге, и дужна је да их задовољи, нојамно не на пречај већ у једном смишљеном размаку времена. Тек право је, да и једни и други знају, када ће то време доћи.

Очекујући пак то, велики жупани са свима својим подоучним органима — велики жупани као носиоци опште државне управе, у коју спада и социална политика — треба ка допринесу са своје стране: да се у границама могућности не поремете односи, који постоје између сопственика зграда и оних који се у њима налазе као уживаоци, и да се тако сачека доношење новог закона о закупима; за тим да спреме материјал и предлоге за рационално решавање станбеног питања у земљи; и најзад да делом покажу шта су кадри #3вести бар у својој жупанији на поправци тешког станбеног стања независно од рада централе (јер је то заиста жалосан пример, да и велики жупан лично може да буде без стана).

Ми сматрамо, да се ипак може миого постићи и у овом питању поштовањем закона и радом.

А. ]. Кузмановић.

КРИМИНАЛНИ ТИПОВИ У БОГОБОЈА АТАНАЦКОВИЋА. _

Потребно ће бити, пре свега, поновити знани факат да је људско друштво У ранијим периодама свога живота имало окрутности више него данас. Према томе су и тежи иступи, као и преступи, били чешће појаве. То је, пак, чинило да се женскиње тек по изузетку јављало на позорници делања.