Policija

= 101 —

Живот је, у много прилика. упућивао на тешко — не ретке и крваво — обрачунавање. Девојка се, на пример, за супружански живот отмицом морала набављати. Отуда су многобројна и сватовска гробља. Успех се уопште постизао више снагом него разлогом.

Зато и у најбољим историјским романима крвавих сцена има недогледно више него у приповеткама из савремености. Па је. зато, и у приповеткама првог модернијег приповедача нашег, у радовима Богобоја Атанацковића. градиво махом на подлози преступа. Ако сеу неким случајевима не може употребити баш та реч, поуздано се може рећи да његова белетристика експозицију заснива на неспоразуму, на интригама и у застрањеној таштини. А све су то, опет, особине криминалних типова.

Богобој Атанашковић (1826—1858) има леп књижевни спомен. Данас се о њему не може говорити одушевљењем некадашњих генерација, али га је историја на својим таблицама јасно записала, Он је стару романтику нашу кренуо напред: с разбојишта и из замака пренео ју је у градове и у села нашег света. Уз то је грађанском сталежу учинио још једну повластицу. Он је сентименталну жицу човекове осећајности пустио да бруји у стално меким тоновима.

Даљи говор о томе не би био прикладан месту где се објављују ове врсте — али држасмо за потребно учинити ове напомене да бисмо читаоце подсетили познатих им истина, на основу којих мислимо изложити неколике мисли даље.

ж М ж

Као што је већ поменуто, већина Богобојевих новела а његова је белетристика сва у новелистичком облику — долази у широки круг криминалних приповедака. Он намере није имао посебно писати таквих састава. А што се то, ипак, десило — објашњава се раније казаном напоменом о већој окрутности човекове природе у раније доба. И за најкултурније европске народе последња су столећа цивилизације много учинила. Наш је народ тек јуче у целини постао свој— а пре два столећа мораде само о пушци мислити и само на ножу оснивати право своје. Несумњизи првак историјског романа, Валтер Скот, у својим делима износи низ грубости