Policija

— 108 —

загонеткама у нас тражио и симпатични Богобај Атанацковић. А управо за његова је живота велики Његош казао: „Тајна чојку човјек је највиша !“. Андра Гавриловвћ.

ОДНОС ИЗМЕЂУ ПОЛИЦИЈСКИХ ВЛАСТИ У СА МОУПРАВНИМ ВАРОШИМА И СРЕСКИХ ПОГЛАВАРА

Ово питање је покренуо бивши велики жупан Т. Шпорн у броју 13/14 „Полиције“, од пр. год. те је на тај чланак у броју 17/18 од пр. год. истог листа одговорио пол. надсаветник В. Кершован. У интересу правилног решења тог важног питања, би било потребно разјаснити још некоје тачке, које нису биле истакнуте у објављеним написима.

Господин Шпорн заступа мјење, да се по члану 18, закона о општој управи имаду садашње полицијске власти у самоуправним варошима подредити срескоме поглавару. Да оправда заузето становиште сматрао је сходним, да оцрта неколике историје, како те из којег су разлога некоје надлежности општинских и политичких власти биле обузете те предане полицијској дирекцији у Љубљани и полицијскоме комесаријату у Марибору. Као главни разлог навађа, да су се самоуправним градовима одузеле те надлежности, јер управа истих са становништва Аустрије није била доста поуздана. Да се боље схваћа разлоге основања и устројства полицијских власти било би потребно још неколико историје, из које ће се разабрати, да нијесу били само политички мотиви, него и прека службена потреба, да се у већим градовима полицијска власт повери други институцији као је политичка власт |. стопње те да је та полицијска власт независна од котарског поглавара, подређена пак поглавици покрајинске управе.

У бившим аустријским покрајинама је била надлежност котарских уреда (котарска поглаварства) — који одговарају нашем срезу — одређена на темељу наредбе 14,-1Х-1852. министарском наредбом 19,-1-1853, лист држ. закона број 10. Гласом 5 22 исте наредбе спада у делокруг котарског уреда