Policija

ак ВН Ме

| |

АЕ

У Н тачки није јасна и прецизна концепција израза „кроз локалне полиције, јер општински правилник наброји таксативно послове, који спадају под локалну полицију. Да ли обухваћају „послови кроз локалне полиције“ и старање за личну и имовну безбедност. Најбољи ти принципи само у самоуправним или и у другим општинама, како становиште има жанкармерија, која је по жандармеријском закону дужна. да врши безбедну службу у округу своје станице.

У тачки Ш предлагана промена за самоуправне градове Љубљана, Марибор је у опреци и са законом о општој управи, јер би се с тиме растегао делокруг среског поглавара на територији, који не припада у његову надлежност.

Пре решења ових тачака апсолутно је потребно, да се покрене питање, да ли су још на снази превишње одлуке од 14.1Х. 1852 и 10/М1. 1850 о организацији полицијских власти односно о надлежности котарских поглаварства и покрајински закони гледе општинског правилника за самоуправне градове Љубљана и Марибор, на темељу којих има државна власт право, да одузме општинама некоје послове, које у смислу општинског реда спадају у самосталан делокруг исте. Кад би се то питање негирало, би с тиме била укинута надлежност срескога поглавара у пословима, који спадају у властити делокруг општине. Кад би се пак пристало, да те споменуте олредбе или закони још постоје, би и с тиме имплиците опстојање независних полицијских власти утемељено.

Из покренутог питања, да се укину самосталне полицијске власти те послови истих пренесу срескоме поглавару, се равабере, да се код нас омаловажавају полицијске функције. Дочим се у свим модерним државама специјално организирају полицијске институције и уређују потпуно самостално, да се омогући на криминалном пољу сарадња са полицијским властима других држава, јер би се код нас, — кад би предлагана теза само због формалне интерпретације речи закона добила крепост —, полицијски послови као обични реферат подредили срескоме поглавару. Полицијски послови су заиста део опште управе, а особита грана, за коју је потребна дугогодишња пракса и искуство. За никакву струку управе не показивају све модерне државе тако велик интерес као за криминалистику. У задњим годинама су се у главним градовима