Policija

За металним новцима дошла су на ред црквена звона и сав прерађени бакар у каком облику био, као казани, судови, кровови са цркава и т. Д.

На тај су начин неизмерне вредности изнесене из земље и одузете од народа.

Становање по српским домовима, насилно одузимање покућанства и њина утаја, било је правило, и ако се, са очевидним лицемерством, наређивало самовољним официрима да ништа туђе не присвајају. При свем том, домови су српски били све празнији, и као што је већ опште познато, нико од одсутних при повратку у отаџбину и својој кући, није у њој нашао, што је оставио. Горе споменуте наредбе само су ди“ ректна потврда пљачке која је вршена на све стране, где год се ушло у српску кућу.

• Засебну област експлоатације чине државна, опште народна (окружна и среска) и манастирска добра.

Шуме и руднике заузела је окупациона власт у своје руке и свима се средствима бацила на њино исцриљење, 23узевши све затечене државне и приватне инсталације, под вођством стручних лица, а са бесплатном радном снагом од интернираних и заробљених, издељених у особена радничка одељења (атбенегарће авг); сечене су растове и све друге боље шуме, и одвежено као грађа на стотине хиљада кубних метара. То је исто било и са шумама, свих манастира; а где није било железничке пруге у близини, ту су постављане шине уског колосека, које су везиване са главним пругама.

Пољопривредна окружна имања, срески расадници узети су у експлоатацију, засејавани и рађени под кулук (н. пр. у Крушевцу су 1916. и деца морала ићи да копају кукуруз.)

Тако су постали и вртови за сејање поврћа за исхрану већих гарнизона и снабдевање официрских менажа. Један такав: врт на Умци, снабдевао је Београд; а кад су и ови вртова били недовољни, или их није било, наређивано је (н. пр. око Ужица) која су села и колико кромпира и др. поврћа морала донети у одређене дане на пијацу.

Пада у оче, да многе наредбе сведоче о повлашћењу мухамеданскога становништва у сваком погледу. Мада и оно није поштеђено од принудне продаје свих производа, ипак. је окупациона власт стојала са мухамеданцима на доброј нози,