Policija

<= 129. =

није са онаком драконском строгошћу спроводила разоружање, као према Србима. Шта више, као знак особитога благоволења допуштено је отменим Турцима и Арнаутима да смеју носити пиштољ. Ваљда за то су се и они предусретљиво одазивали, окупациону управу у сваком погледу помагали, нарочито при купљењу добровољаца — зашта су путем наредаба давата им јавна „похвална признања“.

Но да би се бацио свету прах у очи, окупациона власт је гледала да неке установе ствара.

· Тако су створене школе у много места, прво основне, па после и средње. Пошто се на српске учитеље и учитељице гледало са неповерењем, — највећи део наставника за основне школе, нарочито учитељице, довођене су из Хрватске и других крајева и постављане по целој окупационој области. С лепим платама и додашима у новцу и огреву, осветлењу и стану. Одликоване су и приступом у официрске кругове и менаже Ове дов дене „учитељске снаге“ предавале су оно што су знале; а морале су знати само оно, што је окупациона власт тражила и у програм ставила: латиницу, друга национална знања, са искључењем свега што би подсећало на Српство, Србију и народну српску историју. Тако се испотиха, и заобилавно већ засновала духовна окупација омладинеу Србији, са далеким аустро-угарским, или и другим антисрпским тенденцијама. Шеф „просветног оделења у Гувернеману био је један активни ђ. ш. мајор.

Већ са уласком аустро-угарске војске у земљу као прва жртва била је Ћирилица, да се у целој земљи заведе латиница, као обавезно писмо. Чак су се, с почетка, и црквене књиге имале водити латиницом.

Но Ћирилица није трпљена ни као мртво слово, где год га је било: на натписима јавних установа и задужбина, и на називима улица. Свуда је тамо скидана и управо ископавана, где би била у камену или печеној земљи.

Само се један акт нашао, где се у облику реферата скреће пажња, да је непаметно и опасно једноме народу одузимати његово хиљадугодишње културно обележје, То је тврдио само један, изгледа Немац! Али зато није ни послушан.

Једино у случајевима, кад је ваљало до крајњих слојева народних спровести неку наредбу: н. пр. одузимање производа

„Полимија“ 4